joi, 13 mai 2010

Cartea unui film – Perfume: The story of a murder - Jean-Baptiste Grenouille
Jean-Baptiste Grenouille este eroul principal al romanului “Perfume”, scris de Patrick Suskind si publicata in 1985. Grenouille s-a nascut cu o forma extrema de hiperosmie, care este un sens anormal de puternic al mirosului, care, pana la urma, l-a dus pe calea transformarii intr-un criminal in serie.
Etimologia numelui
"Jean-Baptiste” este versiunea franceza pentru "Ioan Botezatorul." Mama lui, care lucra la piata de peste, nu s-a sinchisit sa-l boteze, si chiar a fost executata imediat dupa nasterea lui. Din moment ce in orfelinate se acceptau numai copii botezati, un ofiter, pe nume La Fosse decide sa lase copilul sa fie crestinat la manastirea Saint-Merri. “Grenouille” inseamna “broasca” in franceza. Broastele au sange rece, si la fel se spune si despre eroul principal din carte. Broastele hiberneaza si supravietuiesc din ceea ce au adunat in interiorul corpului lor, lucru care l-a ajutat si pe Grenouille - 'sa traiasca' pe baza memoriei olfactive din timpul celor 7 ani petrecuti in pestera.
Povetirea
Partea intai
Jean-Baptiste Grenouille s-a nascut in piata de peste din Paris, la data de 17 iulie 1738. Mama lui, care l-ar fi lasat sa moara, a fost spanzurata la scurt timp dupa nasterea lui. Chiar daca avea un extraordinar simt al mirosului, el nu putea sa-si simta, totusi, propriul miros. Acest “parfum” al lui se pare ca era destul de greu, lucru care de fapt indeparta mai toate femeile care aveau grija de copii in acea manastire. Intr-un final, este adus la orfelinatul Doamnei Gaillard. Apoi este vandut la tabacaria Domnului Grimal, pe cand copilul avea 8 ani. In septembrie 1753, Grenouille este captivat de parfumul unei fete cu parul rosu din Rue de Marais, care curata prune. Dintr-o data, baiatul sugruma fata si miroase din ea cat poate mai mult, pe masura ce ea moare. De aici incolo, el isi va dedica viata pastrarii acestui parfum. Devine ucenic la Giuseppe Baldini, un parfumier italian renumit, si curand stapaneste arta distilarii, creand sute de parfumuri noi. La varsta de 18 ani, adolescentul pleaca la Grasse pentru a invata tehnica de “enfleurage”, diin moment ce este imposibil sa distilezi parfumul unei fiinte umane. ( Tehnica “enfleurage” consta in aplicarea de petale sau flori pe straturi de grasime, unde se lasa 1-3 zile, pentru ca planta sa-si lase parfumul in acel seu de animal. ) Baldini este de acrod sa-i dea lui Grenouille documentele de calatorie, daca baiatul este de acord sa-i lase cel putin 100 de formule noi de parfum si promite ca nu se mai intoarce niciodata in Paris.
Partea a doua
Grenouille calatoreste noaptea, prin munti, pentru a ajunge la Grasse. Evita sa se intalneasca alti oameni atat cat poate. In Auvergne, se adaposteste intr-o pestera unde ramane timp de 7 ani, traind in castelul liliachiu din capul lui. In fanteziile lui, parfumurile mirosite de-a lungul vietii sunt bauturi, si stau in jurul lui, in sticle. In acesti 7 ani, iese din pestera numai noaptea. Descopera ca nu duce lipsa de nimic in pestera, si ar fi ramas acolo definitiv daca nu s-ar fi intamplat “catastrofa”. Pentru ca aici, in pestera, descopera ca el insusi nu are miros. Aceasta descoperire il face sa plece mai departe spre Grasse.
Partea a treia
Dupa ce-si paraseste pestera, Grenoiulle petrece o scurta perioada de timp cu Marchizul de Taillade-Espinasse si sfarseste lucrand pentru Doamna Arnulfi din Grasse, unde invata metoda enfleurage-ului. Grenouille descopera, de asemenea, inca o fata cu parul rosu, pe nume Laure Richis, o fata nemaipomenit de frumoasa, al carei parfum este si mai bun decat al fetei din Rue de Marais. Cand o vede pentru prima oara, ea este inca foarte tanara (in jur de 14 ani) si el decide sa mai astepte inca 2 ani, inainte de a incerca sa-i capteze mirosul. In orice caz, singura metoda de a captura parfumul unei fiinte vii este omorarea ei. Inaintea Laurei, Jean Baptiste omoare alte 24 de fete tinere si frumoase, in incercarea de a le lua parfumul. El le taie parul si le ia hainele cu el. Faptul ca el nu are miros, devine o mare calitate a lui si niciodata nu este prins. Cand este prins un alt criminal in Grenoble, toata lumea din Grasse crede ca s-a terminat cu crimele, cu o singura exceptie - Antoine Richis, tatal Laurei. Antoine isi da seama de gandirea criminalului si decide sa plece, avand intentii de a-si marita fata. Ei petrec prima noapte de calatorie in localitatea La Napoule, dar Grenouille le ia urma si o omoara pe Laure. Chiar daca Jean Baptiste pleaca inainte de trezirea cuiva, el este arestat la scurt timp dupa omorarea Laurei si curtea decide sa-l execute. In acel moment, el deja a facut parfumul din hainele si parul Laurei.
Süskind face referire la un “act prometean” atunci cand povesteste despre ce s-a intamplat in acea zi, a executiei. Parfumul Laurei emana atata dragoste, incat ii face pe cei 10.000 de oameni din multime sa declanseze o orgie, si sa-l considere pe Grenouille cea mai minunata persoana pe care au vazut-o vreodata. Dar Grenouille nu simte decat antipatie pentru ei. Chiar si cand Antoine Richis vine la el, implorandu-l sa il ierte, Grenouille lesina. Cand se trezeste din nou, se afla in patul Laurei, in timp ce Antoine il tine de mana si il roaga sa ii fie fiu. Dar, cu toate astea, tot ce doreste baiatul este sa se intoarca la Paris si sa moara.
Partea a patra
Grenouille stie acum ca el nu va putea arata niciodata ca ceilalti, si nici nu-si va putea simti vreodata mirosul. Cu toate astea, el ar avea puterea sa faca orice ar vrea: “puterea invincibila de a comanda omenirii sa iubeasca.” Cand se reintoarce la piata de peste unde s-a nascut, isi varsa pe cap restul fiolei cu parfumul Laurei. Criminalii care pandeau prin piata, il percep ca pe un inger si mananca. Cand au terminat, se simt ca si cand ar fi facut pentru prima data “ceva din iubire”.
Caracterizare
Infatisare
Ca si bebelus, Grenouille se spune ca avea ochi ciudati, de culoare incerta, ceva intre griul stridiilor si cremul opalului alb, si ca “nu prea vedea bine cu ei”. Pe cand statea la Doamna Gaillard, este descris ca fiind urat, dar nu intr-atat incat sa sperie lumea. Cand a trait in pestera 7 ani, parul i-a crescut pana la genunchi, iar barbia pana la buric, si, prima oara cand l-au vazut oamenii, au fugit mancand pamantul. Marchizul Taillade-Espinasse ii da haine noi, ii pudreaza fata si ii taie unghiile si parul. El ii spune lui Grenouille ca era ca o bestie cand l-a gasit si ca l-a transformat intr-o persoana. Aici de fapt se arata cu adevarat cat de normal arata, cu toate ca descrierea ocupa putine pagini. Pentru ca nu are propriul miros, baiatul trece, de multe ori, neobservat.
Personalitate
In toata cartea, el trece ca un hoinar solitar. Lipsa lui de miros sperie lumea, chiar daca ei nu realizeaza in fapt acest lucru. Calatoreste noaptea pentru a evita, pe cat posibil, sa se intalneasca cu alte persoane. Este, de asemena, narcisist, dorind sa fie mai bun decat toti, in incercarea de a-si darui un miros mai bun. El nu simte nici o remuscare vi-s-vis de crimele pe care le face, dar nu omoara pentru simpla placere de a o face. El isi omoara victimele pentru ca are nevoie de parfumul lor si numai omorandu-le le poate lua parfumul. In noaptea in care o ucide pe Laure Richis, Grenouille este atat de satisfacut de sine, incat isi multumeste sie insusi ca este asa cum este. La orgie, nu simte decat dispret pentru toti ceilalti oameni, chiar daca acestia ii adora. Parfumul insa nu il poate face pe el sa-i iubeasca pe ceilalti, si lipsa lui de miros ii opreste pe ceilalti sa il iubeasca pe el. Parfumul creat ii da lui toata puterea din lume, dar nu il poate ajuta sa se miroasa sau sa se cunoasca, si ajunge astfel la concluzia ca viata lui este fara sens.
Filmul
In 2006, romanul a fost transformat intr-un film cu acelasi nume, in regia lui Tom Tykwer si avandu-l pe Ben Whishaw in rolul lui Grenouille. Producatorul filmului, Bernd Eichinger, a marturisit ca Whishaw "intrupa atat inocentul, cat si criminalul."
Filmul sugereaza ca Grenouille are sentimente, mai multe decat are eroul din roman. In carte, Grenouille este complet constient de ceea ce face, atunci cand o sugruma pe fata cu prunele, el neavand nici o remuscare, gandindu-se doar la a-i capta parfumul. In film, fata (Karoline Herfurth) l-a intalnit deja pe Grenouille in oras, atunci cand el o sperie, adulmecandu-i mana. Atunci cand ea il observa standu-i la spate mai tarziu, ea tipa si el ii pune mana pste gura ca sa o opreasca sa mai faca asta. El apare totusi surprins cand isi da seama ca fata e moarta. Chiar pare ca, pentru un moment, ii pare rau. In timpul orgiei din film, se gandeste din nou la fata si viseaza cu ochii deschisi ca o saruta, lucru care il face sa planga.
De asemenea, sunt diferente in varsta lui. In carte, el are numai 15 ani cand o sufoca pe fata cu prunele si incepe sa lucreze pentru Baldini, are 18 ani cand paraseste Parisul si 25 cand pleaca din pestera. In film, el are deja aproape 20 cand isi omoara prima victima, si nu petrece atat de mult timp in pestera.

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu